Dezvoltare Personală ”Cine sunt eu?”

Ținând cont de caracteristicile psihologice individuale ale dezvoltării fiecărui copil, trainerii ISchool Ploiești vor urmări pe parcursul fiecărui modul să dezvolte copiilor abilități și trăsături de personalitate precum autonomia, spiritul de inițiativă, gândirea creativă, răbdarea, atenția, încrederea în sine, perseverența și adaptabilitatea în situații noi, vorbirea și limbajul adecvate vârstei 6 - 12 ani.

Temele de prezentare pe care le-am ales pentru acest program reprezintă un pretext pentru a introduce și a poziționa copiii în situații de învățare nefamiliare și captivante care ne vor dau ocazia să observăm, să formăm și să exersăm abilități, înclinații și comportamente ce vor ușura adaptarea copiilor în societate.

Părinții își pot înscrie copiii în cadrul programului oricând în timpul anului școlar, la începutul unui modul.

MODULUL 1: ”Curcubeul emoțiilor” (Inteligență emoțională)

Studiile din ultimele decenii au demonstrat cum abilitatea de a ne regla propriile emoții și de a le recunoaște pe ale celorlalți sunt cruciale pentru a ne adapta mai bine la situații noi și a ne integra în grup. Dar și pentru a avea o mentalitate de învingător și a nu ne prăbuși la primul obstacol pe care viața ni-l scoate în cale.

Acest modul este împărțit în 4 ateliere în care copiii vor explora emoțiile, vor învăța să le identifice și să le eticheteze corect, să deosebească emoțiile pozitive de cele negative, să fie empatici și câteva exerciții și tehnici de gestionare a propriilor emoții și autocontrol.

MODULUL 2: ”Aventuri cu Căpitanul  Încredere” (Autocunoaștere și Încredere în sine)

Felul în care ne raportăm la propria persoană determină și felul în care privim viața și ce se întâmplă în jurul nostru. Să ne cunoaștem atât propriile calități, dar și defectele ne va ajuta să ne construim o imagine a sinelui cât mai echilibrată și să avem încredere în propriile forțe atunci când ne lovim de diverse obstacole.

Acest modul se desfășoară pe parcursul a 4 ateliere în care copiii vor afla despre personalitate, își vor descoperi propriile calități și defecte, își vor contura imaginea de sine și vor învăța să se încreadă în forțele proprii, dar și când să ceară ajutor. De asemenea, vor explora conceptul de limite personale, atât în ceea ce pot ei face, cât și în relația cu ceilalți.

MODULUL 3: ”Micul DaVinci” (Gândire Critică, Creativitate)

Trăim într-o lume plină de informații. De cele mai multe ori, să sărim la o concluzie fără a cunoaște tot adevărul este cea mai simplă variantă, dar nu și cea mai bună. De aceea, spiritul critic trebuie exersat de cât mai timpuriu pentru a putea ține pasul cu toate aceste informații fără a fi copleșiți. De asemenea, spiritul critic este insuficient fără creativitate în rezolvarea problemelor sau în legarea informațiilor. În plus, este nevoie de creativitate pentru a te face remarcat.

Acest modul se desfășoară pe parcursul a 6 săptămâni în care copiii vor fi puși în situații inedite de învățare pentru a-și exersa logica și perspicacitea, vor desfășura diferite experimente distractive, își vor exersa memoria și atenția, dar vor găsi propriile metode de a fi creativi prin povești, arte plastice, muzică. Prin realizarea propriilor creații artistice, copiii vor învăța despre clasificarea artelor frumoase pe care le vor cunoaște și aprecia în alte forme sau dimensiuni.

MODULUL 4: ”Baby  Boss” (Educație Antreprenorială) – 9-12 ANI

Educația antreprenorială reprezintă mai mult decât partea de bussiness. Înseamnă disciplină și ambiție, iar aceste abilități trebuie exersate cât mai timpuriu pentru a deveni trăsături definitorii ale unui învingător.

Pe parcursul celor 6 ateliere din cadrul  acestui modul copiii își vor forma și dezvolta abilități esențiale de viață, precum curajul de a gândi și de a acționa, de a-și asuma riscuri calculate și de a învăța din greșeli, de planificare și organizare a timpului și a propriilor acțiuni, de ascultare activă și de a lua decizii curajoase. În cadrul jocurilor care se vor desfășura pe parcursul lecțiilor, copiii își vor asuma, pe rând, rolul de conducător în cadrul echipei pe care o vor forma și vor avea sarcina de a colabora constructiv cu membrii echipei pentru a lua deciziile cele mai bune.

MODULUL 5: ”Călători în Autobuzul Magic” (Cultură generală, Știință Distractivă)

Asemenei personajelor din cunoscutul desen ”Autobuzul Magic”, copiii vor experimenta în condiții cât mai reale mediul înconjurător și fenomene din viața de zi cu zi. Prin intermediul lecțiilor interactive, a demonstrațiilor și experimentelor din „laborator”, copiii vor descoperi lumea înconjurătoare și vor afla răspunsuri la întrebări care le vor stimula curiozitatea și dorinșa de a descoperi lumea.

Lecțiile experiențiale de cultură generală cu teme din Geografie, Istorie sau Fizica Pământului vor fi experimentate chiar de către copii, care vor juca un rol activ în cadrul lecției, vor observa și vor reflecta asupra fenomenului și vor analiza consecințele propriilor acțiuni. Astfel, își vor îmbogăți cultura generală și își vor dezvolta curiozitatea și abilitățile analitice.

MODULUL 6: ”Sesame Street” (Adaptare socială, Toleranță)

La fel ca în faimosul serial pentru copii, trăim într-o lume bogată și diversă, plină de ”personaje” diferite. În consecință, în care zilnic ne lovim atât de diferențe de opinii, cât și diferențe de limbă sau de cultură. Astfel, adaptarea la o astfel de lume devine un proces continuă ce necesită o exersare a abilităților de a tolera, de a înțelege și de a asculta.

Pe parcursul celor 4 ateliere ale acestui modul, copiii vor învăța alături de personajele Muppets despre puterea lui NU, despre acceptare celuilalt și dezvoltarea abilităților de relaționare (cum ne facem prieteni noi și cum îi menținem pe cei pe care ii avem), vor exersa adaptarea în situații dificile și rezolvarea conflictelor și vor explora relația dintre comportamente și consecințe pentru a înțelege mai bine posibilitatea de a alege cum să ne comportăm în anumite situații. 

Articole similare

Beneficiile Cursului de Dezvoltare Personala si Autocunoastere

Una dintre cele mai mari provocări pe care le au copiii în zilele noastre este că le lipsește  motivația. Poate ai observat că din ce în ce mai mulți copii renunță foarte ușor când dau de  provocări. Dacă ceea ce fac devine greu, se plictisesc, se enervează, abandonează sau adoptă o atitudine de nepăsare. Refuză să învețe lucruri noi, se dau bătuți ușor la primul semn de dificultate, mint ca să-și ascundă greșelile și fac tot posibilul ca să le evite.

Citește mai mult

Dezvoltare Personală

Dezvoltarea personală nu este o opțiune, ci o necesitate!

Citește mai mult

4 Motive pentru a Incepe Educatia Financiara a Copiilor Devreme

Stiai ca un copil din Romania va face peste 10 000 de ore de matematica pana la finalul liceului, insa niciuna de educatie financiara? Desi majoritatea parintilor din toata lumea considera ca educatia financiara trebuie facuta la scoala, bazele ei se pun acasa.

Citește mai mult